Stukadoor Utrecht

Stukadoor Van Straalen is buiten aan het werk

Ben jij op zoek naar een goede stukadoor in Utrecht? Een stukadoor is een professional, opgeleid in het aanbrengen van stuc- of pleisterwerk op muren, plafonds en gevels. Maar een stukadoor kan met het stucwerk ook dak plinten, sierlijsten of ornamenten creëren. Stukwerken voeren stucadoors ambachtelijk met de hand uit. Het is dan ook belangrijk dat je bij het uitkiezen van een stukadoor Utrecht een vakman vindt die goed aansluit bij jouw wensen. Zo ben je er van verzekerd dat het eindresultaat bevredigend zal zijn.

Stukadoor Utrecht

Stucwerk noem je ook wel sierpleister of kortweg stuc. Hierbij gaat het om een laag pleister of mortel die geschikt is voor gebruik binnen- en buitenshuis. Stucwerk gebruik je vaak om lelijke muren of oude bakstenen aan de buitenzijde af te smeren of weg te werken. In sommige gevallen doet men dit om het huis mooi en strak te kunnen schilderen. In andere gevallen om de aantrekkelijkheid van de muur aan het zicht te onttrekken.

Aan de binnenzijde kun je gebruik maken van sierpleister om de woning zijn authentieke sfeer te doen behouden, of normale mortel om simpelweg muren af te werken. Hierbij kun je kiezen uit simpele mortel die er enkel voor zorgt dat de muur enkel strak is afgewerkt. Ook kun je kiezen voor een wat luxere vorm van mortel, waarbij de muren niet geschilderd hoeven te worden na het aanbrengen van het stucwerk, mits je voor wit wilt kiezen natuurlijk.

Verschillende soorten stucwerk

Voordat je een stukadoor inhuurt, kun je kiezen uit veel verschillende soorten stucwerk. Het hangt van de locatie, ondergrond en jouw persoonlijke voorkeur af voor welk type stucwerk je kiest. Stucwerk valt onder te verdelen in vlak stukadoren, sierpleister stucwerk en bijzondere varianten. We zetten een aantal verschillende vormen op een rij:

Vlak stucwerk; pleisterwerk of raapwerk:

 • Vlak stucwerk is met name geschikt voor het glad maken van muren en plafonds. Bij vlak stucwerk kun je kiezen voor pleisterwerk. Pleisterwerk maakt de muren strak en startklaar om, indien gewenst, later geverfd of behangen te worden. Let er wel op dat je bij je stukadoor aangeeft of je wil behangen of verven. Een gestucte muur die behangklaar is gemaakt, is namelijk niet geschikt om te verven.
 • Een andere vorm van vlak stucwerk is raapwerk. Raapwerk als vlak stucwerk wordt eerder toegepast wanneer de muren niet helemaal recht lopen en de ondergrond ruwer is. Bij raapwerk wordt het stukmateriaal, op basis van cement of gips, veel dikker aangebracht. Dat is handig om bijvoorbeeld je wanden weer waterpas te maken.

Sierpleisterwerk voor decoratief stukwerk

 • Schuur stucwerk is een variant waarbij er een structuur wordt aangebracht in het stukwerk. Er wordt gebruik gemaakt van zandkorrels die aan het gips worden toegevoegd en als je dat wenst kan de stukadoor ook een patroon aanbrengen van bijvoorbeeld halve cirkels.
 • Bij spachtelputz voegt de stukadoor ook een korrel toe aan het stukwerk, maar deze is fijner dan bij schuurwerk. Spachtelputz kan direct op de gewenste kleur worden aangebracht. Dus hoef je niet meer te schilderen.
 • Granol is een variant waarbij een grove structuur wordt aangebracht. Het is de meest grove sierpleister variant en lijkt qua patroon een beetje op dat van boomschors.

Bijzondere stucwerk varianten

 • Voor badkamers is tadelakt een stuk variant die voor een rustieke sfeer zorgt. Bij deze vorm wordt waterdichte kalkpleister, na het aanbrengen, gepolijst. Tadelakt is afkomstig uit Marokko en zie je terug in badhuizen.
 • Leem stucwerk wordt gemaakt op basis van klei vermengd met zand, water en stro. Het is een 100% natuurlijk product en is vocht en warmte regulerend.

Sierpleister voor ornamenten

Een bijzondere variant van sierpleister stucwerk zijn de ornamenten, sierlijsten, of rozetten. Een goede stukadoor maakt deze dan ook zonder problemen voor je met behulp van een mal. Of, kies voor kant en klare ornamenten en lijsten die de stukadoor gemakkelijk meeneemt. Hierdoor blijven de kosten van het plaatsen na dergelijke sierpleister dan ook laag. Uiteraard, hoe groter en gedetailleerder de sierpleister, hoe langer een stukadoor er mee bezig zal zijn. De tijdsduur beïnvloed de prijs van het werk. Sierpleister kun je inzetten voor nieuwbouw, maar ook bijvoorbeeld voor de restauratie van een oud ornament. Wij herstellen je plafond weer in oude glorie. Ook kunnen wij van Schildersbedrijf van Straalen direct uw schilderwerken verzorgen.

Een stukadoor inhuren

Zoals je ziet is er op stuc gebied enorm veel keuze. Het is dan ook belangrijk je van tevoren goed te laten adviseren over de verschillende mogelijkheden en het uiterlijk van het type stucwerk. Let er op dat je aan de stukadoor duidelijk doorgeeft wat je wensen zijn. Denk hierbij aan zaken als:

 • Het soort ruimte, is dit een natte of droge ruimte?
 • Welke sfeer wil je bereiken?
 • Wat is de totale te stuken oppervlakte?
 • Wil je stucwerk verven of liever stucwerk met een kleur er in verwerkt?
 • Betreft het een oud huis of nieuwbouw woning?

Een ervaren Utrecht stukadoor en omstreken informeert je over de treffen voorbereidingen. Ook zal de stukadoor je van informatie voorzien over de droogtijd en eventuele droogmachines. Hoe duidelijker de opdracht, hoe beter de stukadoor de offerte kan opstellen. Zo kom je tot een heldere overeenkomst met elkaar.

Van Straalen als stukadoors Utrecht

Bij stukadoorsbedrijf Utrecht - Van Straalen Schilderwerken kunt u rekenen op kwaliteit van onze stukadoor in Utrecht. Niet voor niets is ons stucwerk Utrecht en omstreken vakmanschap waar we trots op zijn. Wanneer u ons inschakelt kunt u rekenen op:

 • Een strakke afwerking
 • Transparantie communicatie
 • Duurzame kwaliteit
 • Een fraai eindresultaat

Neem gerust contact op voor meer informatie. Wij komen zo spoedig mogelijk bij u terug.

Telefoonnummer: 030-2689230
Mobiel: 06-19371319

Met onze steigers kunnen wij uw hele gevel afwerken

Call Now Button